Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Taylor

2009.08.18

Amikor Taylor Swift alig 16 évesen kiadta első albumát, még senki sem hitte volna, hogy a fiatal lány valaha is a country-pop ünnepelt hercegnője lehet. Ám Taylor, akinek zenei tehetsége már rendkívül fiatalon megmutatkozott, kemény munkával küzdötte fel magát a csúcsra, ma pedig az egyik legfiatalabb country-sztárt ünnepelhetjük személyében.

Taylor Alison Swift 1989. december 13-án született Pennsylvaniában. Nagyanyja operaénekesi háttere indította el a kislányt a zenei karrier irányába. A kis Taylor már 11 éves korában nagyközönség előtt énekelt, több fesztiválon is fellépett, majd nemsokára a gitárt is kipróbálta – olyan beleéléssel gyakorolt, hogy csak akkor hagyta abba a játékot, mikor már vérzett az ujja. Szülei hamar felismerték gyermekük tehetségét és rendkívüli szorgalmát és minden lehetséges módon igyekeztek a zenében támogatni. Egyik legfontosabb döntésük az volt, hogy többször is elutaztak a Nashville-i régióba, hogy a környékbeli zenészek és zeneszerzők is megismerhessék a lányt. Nem sokkal később pedig Swift karrierje érdekében végleg Nashville kertvárosába költöztek. Itt Taylor első fellépései között volt az a Bluebird Cafe-beli is, melyen Scott Borchetta producer érdeklődését is felkeltette előadásával. Borchetta közreműködésével pedig a lány nem sokkal kéősbb már lemezszerződést írhatott alá a Big Machine Records-nál, és 2006-ban megjelenhetett első kislemeze, a Tim McGraw. 2006-ban került adásba a számhoz készült videoklip is, majd a szám sikerén felbuzdulva 2006 októberében az énekesnő elkészítette debütáló albumát, a Taylor Swiftet is.

Taylor első nagylemeze hatalmas sikert aratott: az első héten több mint 40.000 példányban fogyott el, miközben a Tim McGaw változatlanul a country slágerlisták top10 körében maradt. 2007 februárjában jelent meg a Teardrops On My Guitar című kislemez, mely tovább növelte az énekesnő hírnevét és szakmai elismertségét egyaránt. A lemezmegjelenést követően Taylor koncertezni indult és többek között számos jelentős amerikai mérkőzésen is énekelt.

Következő albuma 2008 novemberében jelent meg Fearless címmel, és az előzőhöz hasonló sikert hozott a fiatal countrysztárnak. A legnagyobb eredményének mégis azt könyvelheti el, hogy második lemeze immár nem csupán a country listákon ért el igencsak előkelő helyezéseket, hanem a poposabb hangzású számok segítségével a pop-slágerlisták csúcsára is felkerült. Taylor tehát túllépett az amerikai country-piacon, és nemzetiközi elismertségre törekszik – láthatólag sikerrel.

Album(ok):

2006: Taylor Swift
2008: Fearless

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.