Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SP avagy Éder Krisztián

SP avagy Soproni Kölyök a mai magyar hip-hop scene egyik legígéretesebb szereplője. Bár még csak 20 éves máris jelentős rajongótáborral büszkélkedhet és sorra mássza a slágerlistákat. 

Éder Krisztián 1988-ban született Sopronban. Már gyermekkorában fontos szerepet játszott az életében a zene, többek között 8 évig tanult zongorázni és énekelni is a Soproni Zeneiskolában. Zenei ízlése 12 éves korára tisztult le, onnantól kezdve a Hip-Hop és az R'n'B határozta meg a zenei világát. Először még csak barátaival írt és adott elő dalokat hobbiból, később megalakították a Helyszínelők nevű bandát, mellyel egy kislemezt is kiadtak. SP 2005-ben kezdett szólókarrierjébe, bemutatkozását pedig egy 5 számos kislemezzel és videoklippel ejtette meg. A klip SP első nagy sikeréből a Kérlek hogy-ból készült és az interneten futótűzként terjedő felvétel felkeltette minden hip-hop kedvelő érdeklődését. Bemutatkozó albuma a Kölyök 2007-ben jelent meg. 

2007 végén SP-t megválasztották az év Hip-Hop felfedezettjének, továbbá harmadik helyezést ért el az Animal Cannibals által rendezett It's Right Hip-Hop Jam-en, mely után bejutott egy hazai underground labelbe, a Mideastouch crewba. 2008-ban jelent meg Pixa közreműködésével a második nagylemeze Standard címmel, mely ugyan az előzőekhez képest sokkal poposabb hangvételű lett, ám SP nem veszítette el gyökereit sem. A lemezről kiválasztott Állj meg a VIVA Chart második helyéig jutott. 
SP közben tovább folytatja a munkát. Írja dalait a következő lemezéhez, továbbá klipeket készít. A Kérlek hogy 2 című. szám klipje, október másodikán debütált a VIVA-n. 

Album(ok): 

2007: Kölyök 
2008: Standard 

 

Cikkek

SP: Krisztián

2009.05.29