Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakira

2009.09.25

Shakira az ezredforduló után befutott egyik legnagyobb kaliberű énekesnő, akinek latinos temperamentuma és jellegzetes orgánuma számos rajongót szerzett a kolumbiai popsztárnak.

Miután meghódította Latin-Amerikát, Shakira Jennifer Lopez óta a nemzetközi popipar legnagyobb spanyol nyelvű sztárjává avanzsált. Az energikus, rockos hangzású dalairól ismert énekesnő pályatársai között kiemelkedő módon kézben tartja a saját dalainak szinte összes alkotási folyamatát: részben vagy teljes egészében ő írta minden számát, melynek következtében csakhamar szövegíróként is elismerést szerzett magának. 2001-es angol nyelvű debütálása óta pedig a szexi sztár rögtön a nemzetközi figyelem középpontjába került.

Shakira Mebarak 1977. február 2-án született a kolumbiai Barranquillában. Szegény, ám eltérő kultúrájú szülők gyermekeként Shakirát már ifjú korában rendkívül változatos zenei hatások érték, így az angol mainstream bandák mellett korai zenei ízlését a kolumbiai dallamok is meghatározták. A kislány már tíz évesen tehetségkutató műsorokba jelentkezett, melyek közül többet meg is nyert, majd 11 évesen gitározni tanult. 13 évesen Bogotába költözött egy modell karrier reményében, ám végül egy kiadóval sikerült megállapodnia. 1991-ben jelent meg debütáló albuma, a Magia, mely korai dalait tartalmazta. Bár a lemez még nem lett bombasiker, de megalapozta az énekesnő további karrierjét. 1993-ban jelent meg a Peligro című lemeze, majd a fiatal lány rövid időre elvállalta az El Oasis című szappanopera egyik szerepét.

Shakira 1995-ben jelentkezett új anyaggal; a Pies Descalzos lassanként elég népszerű lett ahhoz, hogy az énekesnőt a spanyol nyelvterületeken egyöntetű lelkesedés fogadja. Az albumról az első sláger, az Estoy Aqui után még számos kislemez jelent meg, és mikor a nemzetközi zenei porondra is bevezették, a csakhamar Amerikában is platina státuszt ért el. A lemez sikere után Shakira felkérte Emilio Estefant menedzserének és producerének. Segítségével következő albuma, a Dónde Están los Ladrones? már nemzetközi szinten is egyből sikert aratott, és 11 hétig vezette a Billboard latin album listáját. A lemezről végül az Ojos Así című kislemez lett a legnépszerűbb, Shakira pedig nemzetközileg is elismert sztárrá vált.

Az énekesnő ezidőtájt jött rá, hogy annak érdekében, hogy további sikereket érhessen el a nemzetközi zeneiparban, meg kell tanulnia angolul. 2000-ben jelent meg lemezen az MTV Unplugged koncertsorozat első spanyol nyelvű anyagaként felvett Shakira koncert, mely szintén csakhamar platina lett és meghozta az énekesnőnek az első Grammy díjat is: a lemezért Shakira megkapta a Legjobb Latin Pop Albumért járó elismerést, továbbá szintén nyert a Legjobb Popénekesnő és Legjobb Rockénekesnő kategóriákban is.

Első angol nyelvű albuma, a Laundry Service 2001-ben jelent meg, és erről az első kislemeze, a Whenever, Wherever szinte egy nap alatt szupersztárrá varázsolta. A szám a Billboard toplistáján a hatodik helyig jutott, az ezt követő Underneath Your Clothes pedig a kilencedikig. Az album egy év alatt háromszoros platina lett. A lemezmegjelenést követően Shakira egy nagyszabású koncertturnéra indult, majd egy hosszabb alkotói szünetet tartott. Két évvel később újból nekilátott a munkának, és több mint 60 számot készített el. Ezek közül húszat választott ki következő albumához, melyet azonban szintén kettéválasztott: Fijacion Oral, Vol. 1 című spanyol nyelvű és Oral Fixation, Vol. 2 című angol lemezei 2005-ben jelentek meg. Az angol változat 2006 tavaszán új kiadásban jelent meg, melyhez egy bónusz számot is mellékeltek: ez volt a Hip Don't Lie, mely 2006 nyarának egyik legnagyobb durranásának számított.

2008-ban Shakira 10 évre szóló lemezszerződést írt alá a Live Nation-nel, melynek nyomán a Forbes magazin a negyedik legjobban kereső női előadónak sorolta be. Shakira ismét új anyagon kezdett tehát dolgozni, melynek eredményeképpen 2009 októberében megjelent legújabb albuma, a She Wolf, melyről az első kislemez a She Wolf már menetel felfelé a Billboard slágerlistáján.

Album(ok):


* 1995: Pies Descalzos
* 1998: Dónde Están Los Ladrones?
* 2001: Laundry Service
* 2005: Fijación Oral Vol. 1
* 2005: Oral Fixation Vol. 2
* 2009: She Wolf