Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna

2009.05.29

Rihanna

egy barbados-i származású Grammy-díjas énekes, dalszerző, modell, kliprendező és divattervező. Bár még csak húsz éves, már igazi világsztár, aki csak az Egyesült Államokban három év alatt 11 Top 40-es dalt tudhat magáénak. Rihanna olyan sztárokkal dolgozott már együtt, mint Jay-Z, Ne-Yo, Timbaland, és StarGate.

Rihannáról már iskolás korában kiderült, hogy tehetséges, sorra nyerte a szépség- és a tehetségkutató-versenyeket. De a miután a zenei központoktól viszonylag távol élt Barbados-on, egy sorsdöntő véletlennek köszönheti karrierjét.

Egy New York-i férfi, aki a feleségével éppen Barbados-on nyaralt, hallott egy ismerősétől Rihannáról, találkozott vele és meghallgatta. Ez a férfi Evan Rogers volt, aki éveken keresztül volt producere olyan szupersztároknak, mint az *NSYNC, Christina Aguilera, Jessica Simpson, Kelly Clarkson, és Rod Stewart. Elkészítettek egy demo-anyagot Rihannáról, ami felkeltette Jay-Z érdeklődést, aki egy személyes meghallgatás után azonnal szerződést ajánlott Rihannának.

2005 nyarán kiadták a Pon de Replay című kislemezét, amiben Rihanna a karibi ritmusokat ötvözte az urban-poppal. A dal hamar a Billboard Hot 100 második helyére került, csak Mariah Carey We Belong Together című dala tudta megverni. És ez még azelőtt volt, hogy a nagylemez, a Music of the Sun egyáltalán megjelent volna! Megjelenése után folytatódott népszerűsége: platinalemez lett.

Rihanna következő nagylemeze, a 2006-os A Girl Like Me alig nyolc hónappal később követte elődjét. Még az első albumánál is nagyobb siker lett, világszerte több mint 4,5 millió példányt adtak el belőle. Ezen szerepelt például az S.O.S. és a Break It Off.

Szintén 2006-ban Rihanna létrehozott egy alapítványt, a Believe Foundationt, ami halálos beteg gyerekeket segít, és több adománygyűjtő koncertet is rendezett.

Rihanna harmadik nagylemeze 2007-ben jelent meg, a címe Good Girl Gone Bad. Ezzel az albummal maga mögött hagyta a karibi dallamokat, és igazi dance-pop dalokat adott ki. Az album első kislemeze, az Umbrella szinte azonnal slágerlista vezető lett világszerte. Nagy-Britanniában tíz hétig vezette a slágerlistát, hasonló eset előtte csak 1994-ben történt.

Következő albumát 2009-re tervezi, de a stúdiómunkálatok mellett egy újabb jótékonysági akcióba szállt be Timbaland és a Good Charlotte mellé: a Fashion Against AIDS kampány keretében a sztárok a HIV vírus veszélyére szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét.

Album(ok):

2005: Music of the Sun

2006: A Girl Like Me

2007: Good Girl Gone Bad