Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna

 

Robyn Rihanna Fenty (Saint Michael1988február 20.) háromszoros Grammy-díjas barbadosi énekesnő, dalszövegíró, producer, modell, színésznő, táncos, divattervező és Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete. A New York-i székhelyű nagy múltú lemezkiadó, a Def Jam Recordings énekesnője. Ő a második barbadosi zenész, aki Grammy-díjatkapott (az első Jimmy Senya Haynes). Eddig 11 számmal tudta vezetni az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát, ezzel az örökranglistán benne van jelenleg az első 10-ben. A 11 dal a következők: (SOSUmbrellaTake a BowDisturbiaLive Your LifeRude BoyLove the Way You LieOnly Girl (In the World)What's My Name?S&M és We Found Love). Ő a legfiatalabb előadó a zenetörténelemben akinek sikerült elérnie ezt a számot. 2005 óta körülbelül 30 millió lemezt és 60 millió dalt adott el világszerte.

Rihanna énekesnői karrierje 2005-ben kezdődött, amikor megjelent első albuma, a Music of the Sun. Ennek első kislemeze, a Pon de Replay volt, amely meghozta a sikert az énekesnő számára, 2. lett a Billboard Hot 100-on és a rádiók valamint a zene TV-k is sokat játszották a dalt. Alig egy évvel később 2006 áprilisában jelent meg Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Ennek első kislemeze, az SOS volt, amely az első listavezető száma lett az amerikai slágerlistán és nagy nemzetközi siker lett. (A 2006-os Billboard Music Awards-on díjat nyert a dal.) A második kislemez erről az albumról az Unfaithful volt, amely szintén óriási siker lett. 2007 júniusában megjelent Rihanna harmadik és eddigi legsikeresebb lemeze, a Good Girl Gone Bad. Az album 2007-ben a legjobban fogyó lemez volt a világon és összesen 9 Grammy jelölést kapott. 2008-ban újra kiadták és 3 új dal is rákerült. Összesen nyolc kislemez jelent meg róla, amelyről négy szám is első lett az amerikai slágerlistán. Ezek az,(Umbrella, Don't Stop the Music, Take a Bow és Disturbia).voltak. 2009 őszén jelent meg Rihanna negyedik albuma a Rated R, amelynek első három kismeleze, a Russian Roulette, a Hard és a Rude Boy több ország slágerlistáján is bekerült a Top 10-be, sőt a Rude Boy több slágerlistát vezetni tudott. Ez a dal lett Rihanna 6. olyan slágere, amellyel vezetni tudta a slágerlistát az USA-ban.

2010 végén jelent meg Rihanna 5. stúdióalbuma, a Loud, amelyről több dal is vezetni tudta a Billboard Hot 100-at. Az album világszerte óriási sikereket ért el. Több Grammy-jelölést is kapott. 2011 novemberében jelent meg az énekesnő 6. nagylemeze, a Talk That Talk. 2012 februárjáig összesen 2 millió 100 000 példány fogyott el belőle. Az albumról elsőként megjelent We Found Love hatalmas siker lett, 11 héten át vezette a Billboard-listát és nemzetközileg is óriási siker lett. Egyesek szerint Rihanna legnagyobb slágere az Umbrella óta.

Rihanna eddigi karrierje során számos igen rangos díjat és elismerést gyűjtött már be. Ezek közül is kiemelkedik a 3 Grammy díj, az 5 American Music Awards díj, a 4 World Music Awards díj (köztük 2007-ben az év előadója díj), a 18 Billboard Music Awards díj, a 2 MTV European Music Awards díj, valamint a 2 MTV Video Music Awards díj. A Billboard 2005 óta 3-szor válaszotta meg az év női előadójának. Ő a legfiatalabb eladó a zenetörténelemben aki 23 évesen már 20 db Top 10-es dallal is büszkélkedhet a Billboard Hot 100-on. Ezzel Madonna rekordját döntötte meg. Rihanna az egyetlen előadó, aki az Egyesült Királyságban 2-szer is meg tudta azt csinálni, hogy egyidőben vezetni tudta a lemezeladási és a kislemezeladási listát is, valamint, hogy egymást követő 6 évben is listavezető dalt tudott adni a UK Top 40 Chart-ra. Ez korábban még soha senkinek nem sikerült rajta kívül. 2005 óta ő adta el a legtöbb albumot a világon. Eddig körülbelül 15 millió lemezt adott el csak az Egyesült Királyságban. A Billboard magazin szerint Rihanna az évtized (2000–2010) "Digitális Dalok Előadója" (vagyis az ő dalait töltötték le a legtöbben) és ezzel együtt a digitális korszak legsikeresebb előadója! Az előző évtized 17. legnagyobb előadója.

 

Cikkek

Rihanna

2009.05.29

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Rihanna