Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michael Jakson

2009.08.11

Michael Jackson a kétségtelenül poptörténet legnagyobb hatású énekese volt, akinek karrierje szinte minden csúcsot megdöntött. A 13 Grammy díjas Jacko több mint négy évtizeden átívelő munkássága a popzene mérföldköveként került be a történelembe.

Michael Joseph Jackson az indianai Gary-ban született 1958. augusztus 29-én, az acélipari munkás, Joe Jackson ötödik gyermekeként. Michael már nagyon fiatalon jelét adta annak a kivételes ének és tánctehetségnek, mely későbbiekben is meghatározta az életét. Nehéz gyerekkora ellenére Michael számára rendkívül fontosnak bizonyultak ezek az évek, hiszen 1963-ban csatlakozott az édesapja által szervezett családi zenekarhoz, és hamar kiderült, hogy mennyire jól megállja a helyét a színpadon. A James Browntól tanult táncmozdulatok és a soulos, felnőtt-orgánuma miatt hamarosan a fiatal srác lett a banda középpontja. A Jackson 5-nak elnevezett csapat 1968-ban szerződött le a Motow kiadóhoz és jelentette meg első kislemezét. Ez 1969-ben történt, mikor Michael még csupán 11 éves volt. Az I Want You Back, az ABC, a The Love You Save és a I'll Be There mind feljutottak a slágerlisták csúcsára, ezzel pedig a Jackson 5 rekordot döntött: ők lettek az első banda, amelynek 1970-ben kiadott első négy kislemeze mind meghódította a kislemezlistát. Ekkor azonban Michael már saját szárnyait próbálgatta, és első önálló kislemeze, a Got to Be There meg is jelent 1971-ben. A sláger bekerült a legjobb öt közé, majd az ezt követő Rockin' Robin szintén. A fiatal énekes 1972-ben érte el első igazi sikerét, mikor a Ben című száma No1. lett. A meglepően érett és felnőttes témájú dalért Jacko-t még Oscarra is jelölték. Ekkor azonban Michael szólókarrierje megfeneklett. 1976-ban végül testéreivel együtt átszerződött az Epic kiadóhoz, így egy új fejezet kezdődött karrierjében.

1977-ben Jackson Diana Ross oldalán kapott szerepet a The Wiz című film-musicalben. Itt találkozott először későbbi menedzserével, Quincy Jones-szal, akinek bátorítására, és az 1978-as Destiny című album sikerének következtében Jacko újrakezdte szólókarrierjét. Jones producerkedésével Jacko elkészítette első felnőtt-albumát, az Off the Wall-t. A funky, disco-pop és soul elemekkel tűzdelt popalbum ismét a legnagyobbak közé emelte az énekest. Az albumról összesen négy olyan kislemez készült, mely bejutott a legjobb 10 közé, így lett többek között No1. a Don't Stop 'til You Get Enough és a Rock With You, majd az album nem sokkal később platina státuszt ért el. Sikerei ellenére Jacko hű maradt testvéreihez és továbbra is a csapat tagjának tekintette magát.

Nem sokkal ezután azonban ismét megváltoztak az erőviszonyok: 1982-ben jelent meg Michael Jackson bombasikere, a minden idők egyik legjobb pop-albumának tatott Thriller, mely révén Jacko igazi szupersztár lett. A The Girl Is Mine, a Billy Jane és a Beat It mind olyan időtálló slágerekké váltak, melyek meghatározták az énekes életművét. A számokhoz készült vizuálisan lenyűgöző videoklipek tovább erősítették az énekes pozícióit minden médiumban, továbbá forradalmasították a videoklipek világát is. A klipeket Jacko teljes értékű, narratív struktúrájú filmekként kezelte. A Thriller című számhoz készült videót gyakran tartják minden idők legjobb zenei videójának. Az MTV, amely korábban alulreprezentálta a fekete előadókat, szinte egész nap Michael Jackson klipjeit játszotta, ezáltal pedig az énekes zenéje hatalmas közönséghez juthatott el. Jackson tovább fokozta egyediségét, mikor 1983. május 16-án bemutatta a „moonwalk” táncot. Bár a mozdulatsort nem ő találta ki, az éppúgy védjegyévé vált mint a ragyogóan fehér kesztyű, és a elcsukló hangeffektek.

Jacko első sikerei után sem lassított le, sorban adta ki a Thrillerhez az újabb és újabb kislemezeket, így a Wanna Be Startin' Somethin'-et, a Human Nature-t és a P.Y.T.-et. Az albumról végül a kilenc számból hét került fel a slágerlisták legjobb tíz helyezettje közé. A lemez majdnem két évig tartotta magát az eladási listákon, több mint 37 hetet töltve a csúcson és a minden idők legjobban fogyó albumának címét is kiérdemelte, több mint 45 millió eladott példánnyal világszerte. Természetesen Jacko-t a szakmai díjak sem kerülték el, így kapott egy estén 8 Grammyt, majd kötött egy csillagászati összegről szerződést a Pepsivel. 1983-ban Michael ismét a slágerlisták csúcsára került Paul McCartney-val előadott Say Say Say című duettjével. 1984-ben Jacko mégegyszer, utoljára csatlakozott testvéreihez, hogy közösen készítsék el a Victory című albumot, melyet egy nagyszabású koncerttruné követett. A következő évben Lionel Richie-vel közösen írta meg a We Are the World című számot az afrikai éhínség áldozatainak megsegítésére, melyet azóta is az egyik leghíresebb jótékonysági dalként tartanak számon.

Ekkorra már azonban magánélete is kezdett reflektorfénybe kerülni, annak ellenére, hogy Jackson különösképpen szégyellős volt és kerülte az interjúkat. Pletykák kezdtek keringeni arról, hogy az énekes hormonkezelés alatt áll, oxigénsátorban alszik és számos műtétet végeztet magán, hogy megőrizze fiatalságát. Ebben az időben vásárolta meg az énekes azt a hatalmas kaliforniai birtokot, melyet Neverland-nek nevezett el, és melyen vidámpark, mozi és egzotikus állatok is megtalálhatóak voltak. A külvilág számára rejtegetett excentricitása és gyerekességei rosszindulatú pletykék tűzfészkeinek bizonyultak, ráadásul állítólagos fehérítő műtétjei miatt az amerikai fekete közösségek támadásának kereszttüzébe is került. Pár évvel később Jackson elárulta, hogy egy ritka vitiligo nevű bőrbetegségben szenved, melytől kifehéredik a bőre. Eközben Jacko megszerezte a legendás Beatles dalainak kiadói jogait, ekkor tört meg barátsága Paul McCartney-val is.

A zenei alkotás szüneteiben Jacko élénken érdeklődni kezdett a filmipar iránt, és részt vett George Lucas és Francis Ford Coppola forradalmi 3D-s technikával készült Captain Eo című filmjének készítésében, melyet 1986-ban mutattak be az IMAX mozikban. Végül Jacko visszatért Quincy Jones-hoz és elkezdett dolgozni új albumán. A Thriller elképesztő sikerének terhe alatt kiadott Bad 1987-ben készült el és hatalmas érdeklődés övezte a megjelenését. Az album első kislemeze, az I Just Can't Stop Loving You rögtön a listák csúcsán debütált, és a további kislemezek is hasonlóan jó eredményeket értek el. Az albumról végül további négy kislemez ért el első helyezést: a Bad, a The Way You Make Me Feel, a Man in the Mirror, és a Dirty Diana. Ezt az albumot is az előzőhöz hasonlóan nagyszabású turné kísérte, ám az erőfeszítések és sikerek ellenére a Bad mégsem lett akkora dobás mint a Thriller volt öt évvel korábban.

A Bad-et ismét nagyobb kihagyás követte, amely alatt a média ismét kiemelten foglalkozhatott a különc sztár magánéletével. Az 1991-ben megjelent Dangerous azonban visszaszerezte számára a „pop királya” jelzőt: Jacko megújult hangzásvilággal jelentkezett, melynek legszembetűnőbb példája a Black or White című sláger volt. A szám klipje számos vitát váltott ki, ám ettől függetlenül a dal, és a hozzá kapcsolódó új táncmozdulatok újra felpezsdítették az énekes körüli érdeklődést. A siker azonban nem bizonyult hosszú életűnek: 1992 elején az alternatív rock térhódításával Jackson minden erőfeszítése ellenére sem bírta fenntartani az érdeklődést, így félő volt, hogy a pop királya lassan megfosztatik trónjától.

Az énekes híres volt arról, hogy a felnőttek helyett inkább a gyerekek társaságát kedveli, ám éppen ebből származott a legtöbb problémája. 1993-ban molesztálással vádolták meg, és a már amúgy is különcnek tartott énekessel hamar szembefordult a közvélemény. A rá nehezedő nyomástól az énekes hamarosan megroppant és a fájdalomcsillapítók világába menekült. Bár az ellene felhozott vádakat sosem sikerült bizonyítani, az énekes a fiú családjával peren kívül egyezett meg, és a becslések szerint 18 és 20 millió dollár körüli összeget fizetett nekik. Jackson 1994-ben feleségül vette Lisa Marie Presley, ám a frigy csupán 19 hónapig tartott.

1995-ben Michael Jackson megpróbált újra a zenére koncentrálni, és elkészített a HIStory: Past, Present and Future, Book 1 című, duplalemezes albumát, mely félig régi, félig pedig új számokat tartalmazott. A lemez az első helyen debütált, ám a rajongók számára nem volt elég vonzó a félig újrahasznosított anyag, és ezt még az ígéretes, nővérével Janettel énekelt duett, a Scream sem tudta feledtetni. A You Are Not Alone azonban ismét rekordot döntött: ez lett az első kislemez mely első helyen debütált a Billboard Hot 100-as listáján. Ám ezeknek a számoknak a sikerétől eltekintve a HIStory összességében csalódásnak bizonyult. Emellett Jackson egy díjátadóra gyakorolva rosszul lett és kórházba kellett szállítani, ráadásul még a pop-királya címe is veszélybe került. Az 1997-es Blood on the Dance Floor című remixalbuma még a platinát sem érte el.

1996-ban Jackson újra nősült, ekkor Debbie Rowe-t vette el. A párnak két éven belül két gyermeke is született: ifj. Prince Michael Jackson és Paris Michael Katherine Jackson. A kapcsolatnak azonban 1999-ben vége szakadt és Jackson ismét a munkába menekült. 2001-ben beválasztották a Rock and Roll Dicsőség Csarnokába, majd 30 éves munkásságának évfordulóján nagyszabású koncertet adott, ekkor állt először újra össze a Jackson 5 is. Szeptember 11-re emlékezve elkészítették a What More Can I Give című számot. Jackson utolsó albuma, az Invincible 2001-ben jelent meg. Az új hangzásvilág ismét felkeltette a hallgatók figyelmét és az album hamarosan platina lett, első kislemezei ugyanakkor csalódást keltettek: a You Rock My World és a Butterflies gyengén szerepeltek a slágerlistákon. Emellett a What More Can I Give videoklipje sem jelenhetett meg. Az album megjelenését hamarosan elkeseredett nyilatkozatháború követte, melynek következtében Jackson megvált kiadójától.

Ezt követően Jacko egyre különösebb viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, és botrányaival került fel a címlapokra. Testét egyre jobban gyötörték a plasztikai műtétek mellékhatásai és egészségi állapota rohamosan romlott. 2003-ban újabb házkutatást rendeztek kaliforniai birtokán, majd ismét letartóztatták molesztálás vádjával. 2005-ben felmentették, ekkor Jacko Bahrain szigetére utazott, hogy rekreálódjon és ismét a zenével tudjon foglalkozni. 2008-ban már visszatérését fontolgatta, és mikor orvosai kielégítőnek találták az állapotát, koncertdátumokat is bejelentett. Vállalását azonban már nem tudta teljesíteni: az énekes 2009. június 25-én, helyi idő szerint délután fél háromkor Holmby Hills-i házában elhunyt. Halálát a feltételezések szerint szívelégtelenség okozta. Személyében a popzene egyik legnagyobb hatású előadója távozott az élők sorából.

Album(ok):

1972 - Got to Be There
1972 - Ben
1973 - Music and Me
1975 - Forever, Michael
1979 - Off the Wall
1982 - Thriller
1987 - Bad
1991 - Dangerous
1995 - HIStory: Past, Present and Future, Book 1
2001 - Invincible