Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madonna

2009.05.29

Madonnát méltán nevezhetjük a pop királynőjének, hiszen meghatározó személyisége a pop minden ágának és korszakának. Énekesi karrierje mellett számos más területen is bizonyított (többek között dalszövegíróként, lemez és filmproducerként, táncosként, koreográfusként, színésznőként), munkássága az amerikai szórakoztatóipar szinte minden területét lefedi. Mégis, elsődlegesen a zenei közegben mozog otthonosan, ezt mutatja több mint 250 millió eladott lemeze, továbbá hogy 2008-ban beválasztották a Rock&Roll Hírességek csarnokába. Továbbá a Guinness Rekordok Könyve szerint Madonna minden idők legsikeresebb és leggazdagabb énekesnője

Madonna Louise Ciccone Ritchie 1958 augusztus 18-án született az amerikai Bay Cityben, olasz származású szülőktől, majd New Yorkba költözött hogy elkezdje modern-tánc karrierjét. Debütáló albuma, mely a Madonna címet viselte, 1983-ban jelent meg, ám viszonylag visszhangtalan maradt. Az ezt követő Like a Virgin lett Madonna első igazi sikere. Az album rögtön az amerikai albumlista élére került, és a címadó dal hat hétig vezette a slágerlistát. A Like a Virgin-t a kritikusok a kilencvenes évek 200 legmeghatározóbb albumához sorolják.

Ezt követően Madonna három No1. albumot adott ki: a True Blue-t (1986), a Like a Prayer-t (1989) majd 1992-ben az Erotica-t. Bár az 1994-es Bedtime Stories nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a '98-as Ray of Light már második helyre ugrott az amerikai album toplistán és 3 Grammyt is nyert. A 2000-es Music pedig újra visszahódított a trónt, első helyről startolt, ám a hozzá készült videó olyan botrányosra sikerült, hogy az MTV és a VH1 is letiltotta a sugárzását. Ez azonban nem akadályozta meg hogy a lemezbemutató turnéval Madonna az év legnagyobb sikerét hozza össze.

2003-ban jelent meg az American Life, amely azonban nem talált túlságosan kedvező fogadtatásra, és a négymillió eladott példánnyal karrierjének legalacsonyabb példányszámú albuma lett. Szerencsére a 2005-ös Confessions on a Dance Floor nyolcmilliós példányszámával és pozitív kritikájával újra föllendítette az énekesnő karrierjét, mely jelenleg a 2008-as Hard Candy kiadásával tetőzik. Az induló héten első hely az amerikai és az angol album listán, a Billboard 200-on és a pozitív kritikai fogadtatás jelzi, hogy az idén 50 éves Madonna még mindig tud nagyot alakítani.
Zenei karrierje mellett számos más szórakoztatóipar-ágban is bemutatkozott. Összesen 22 filmben szerepelt, és bár ezek jelentős része csúfos bukásnak bizonyult, 1996-ban az Evita-beli szerepléséért Golden Globe díjat kapott. Emellett saját lemeztársasága van, divatdiktátor és idol egyszemélyben. Madonna tehát megkerülhetetlen alakja az amerikai szórakoztatóiparnak, és bár már régóta áll a reflektorfényben, manapság aktívabb mint valaha.

Album(ok):

1983: Madonna
1984: Like a Virgin
1986: True Blue
1989: Like a Prayer
1992: Erotica
1994: Bedtime Stories
1998: Ray of Light
2000: Music
2003: American Life
2005: Confessions on a Dance Floor
2008: Hard Candy