Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gaga

2009.09.30

Lady Gaga a New York-i undergroundból indulva szinte pillanatok alatt eljutott a pop-szakma csúcsára. A dalszövegeket is író énekesnő 2008-ban robbant be a köztudatba Just Dance című slágerével, melyet a kritikusok 2008 egyik legfontosabb dalának tartanak.

Joanne Stefani Germanotta 1986-ban született New Yorkban. Egy manhattani keresztény iskolában töltötte ifjú éveit, eközben zongorázni és énekelni tanult, majd a New York-i Művészetek Egyetemén folytatta tanulmányait. Az egyetem alatt a Geelong Side klubban lépett fel többször is, és itt találkozott Rob Fusari producerrel, akitől később művésznevét is kapta. 2007-ben, alig 20 évesen az Interscope kiadó szerződtette mint dalszövegírót, így Joanne olyan sztároknak írhatott dalokat, mint például a Pussycat Dolls vagy Akon. Ekkorra már dalszövegírói tehetségét mindenki elismerte, ám ő többre vágyott.

2008 április 8-án kiadta első kislemezét a Just Dance-szet, amely hatalmas sikernek bizonyult. A Billboard Hot 100-as listát három hétig vezette és számos más slágerlistán tört az élre. 2008 októberében jelent meg debütáló albuma a The Fame, mely az előzetes várakozásokat is felülmúlva igazi bombasiker lett. Az album többek között bekerült a BBC legjelentősebb albumok listájába. A Just Dace-szet a 2009-es Grammy díjátadón a Legjobb Dance szám kategóriában is jelölték.

Az album sikerét követően Lady Gaga bejelentette, hogy az eddigi Pussycat Dolls-zal közös koncertek mellett önálló turnékörutat is szervez, emellett pedig elkészítette első EP-jét is The Cherrytree Sessions címmel, mely 2009 februárjában jelent meg.

Album(ok):

* 2008: The Fame