Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Duffy

2009.09.25

A walesi származású énekesnő még igencsak kezdő a szakmában, ám 2008-as debütáló albuma így is az Egyesül Királyság legjobban fogyó albuma lett. A Grammy-díjas énekesnő többek között az első walesi nő, aki az elmúlt 25 évben No.1. kislemezt adott ki.

Duffy 1984-ben született a walesi Bangorban, és a tengerparti Nefy közösségében töltötte fiatalkori éveit távol a világ zajától és mindenfajta populáris zenei stílustól is. A kislány első zenei emléke CD-k híján az volt, mikor meglátta szüleit Rod Steward dallamaira táncolni a konyhában. Ezt követően azonban elkérte édesapjától azokat az ősrégi videokazettákat, melyeken egy hatvanas évek-beli műsor, a Ready, Steady, Go! volt felvéve, olyan előadók zenéivel mint a Beatles, a Stones, a Walker Brothers, Sandie Shaw és Millie. A kis Duffyt hamar elvarázsolta a világuk, és elhatározta, hogy ő is énekesnő lesz.

Duffy mindenféle zenei koncepció és populáris behatás nélkül kezdte el karrierjét, nem tudta éppen mi a menő és mit nem kéne játszani, hogy kell egy sztárnak viselkednie vagy énekelnie. Amikor először Londonba utazott, akkor találkozott először ezekkel a hatásokkal. Eleinte nagyon idegennek találta a környezetet és a zeneipar által felállított kereteket, ám lassanként sikerült hozzászoknia az elvárásokhoz. Ugyanakkor nem adta fel azt a természetes, belűről jövő zenei hangzást, mely oly nagy mértékben jellemzi őt. Éppen ez keltette fel Bernard Butler producer érdeklődését iránta, aki, miután meghallgatta a lány saját-készítésű demoit, 2004 augusztusában a lány mentora és menedzsere lett. Ő biztosította, hogy Duffy ne vesszen el a sztárlét útvesztőiben, és hogy meg tudja tartani saját stílusát.

A siker nem váratott magára sokáig. A 2008-ban kiadott Rockferry elképesztően népszerű lett, többek között első helyen startolt az Egyesült Királyság album-toplistáján, emellett pedig ez lett 2008 legtöbb példányban eladott albuma a szigetországban. Több mint 5 és fél millió példány kelt el világszerte az albumból, amelyért az énekesnő három BRIT díjat és egy Grammy-t is hazavihetett. Sikerszériája pedig tovább folytatódott, mikor második kislemeze a Mercy feljutott az angol slágerlisták csúcsára is. Duffy eközben koncertkörútra indult, és máris elkezdett dolgozni következő albumának anyagán.

Album(ok):

* 2008: Rockferry

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.