Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


dido

2009.06.02

Ki ne emlékezne Eminem sikoltozó terhes barátnőjére a Stanből vagy a Thank you rózsaszín kisházára a felhőkarcolók között? Dido fátyolos hangja és sallangtalan fülbemászó dalai gyorsan meghódították a világot. Több év szünet után most visszatért harmadik nagylemezével.

Dido Florian Cloud de Bounevialle Armstrong Londonban született 1971. december 25-én. De mert a szülinapja egybeesik karácsonnyal, minden évben tart egy “hivatalos szülinapot” is június 25-én, hasonlóan az angol gyerekek egyik kedvenc mesehőséhez, Paddington Macihoz. Dido-t iskolás korában sokat csúfolták fura nevei miatt: Dido-t a híres karthágói királynő után nevezték el, a Florian pedig egy német férfinév.

Dido 1995-ben kezdett el demókat rögzíteni, és miután a Faithless együttes tagjaként (az alapító tag Rollo Armstrong, Dido bátyja) részt vett a dalok írásában és vokálozott is, felfigyelt rá az Arista Records, amely leszerződtette Didót az USA-ba, és összehozták a Faithless kiadójával is, a Cheeky Recordsdzal.

A No Angel előbb jelent meg az USA-ban (1999), mint az Nagy-Britanniában (2001), így Didonak volt ideje koncertekkel megismertetni magát az USA-ban. Az első hivatalos kislemez a Here with Me lett, ami a Roswell című sorozat főcímdala lett, és a dalhoz klipet is készítettek. 1998-ban a Sliding Doors (A nő kétszer) című filmben szerepelt Dido Thank you című dala, majd Eminem 2000-ben felhasználta a dal egyik versszakát Stan című számához, ami óriási sikert aratott Amerikában és Európában egyaránt. Dido a videoklipben is szerepelt, mint Stan sokat szenvedő, várandós barátnője. Ezután olyannyira megnőtt az albuma iránti érdeklődés, hogy az egyik legtöbbet importált árucikk lett Európában és listavezetővé vált még mielőtt kiadták volna az Egyesült Királyságban.

2001-ben az Egyesült Királyságban a No Angel album kelt el a legtöbb példányban, és egész évben number one volt. Több mint 25 országban platinalemezzé vált, világszerte 12 millió (a Life for Rent megjelenése után még 3 millió) példányt adtak el belőle. Ekkorra Dido hajstílusát már sokan utánozták, Dido flip-ként vált ismertté. Világkörüli turnéja után tartott egy kis szünetet, és 2002-ben nekilátott megírni és felvenni a második albumát.

A Life for Rent 2003. szeptember 30-án jelent meg, és rövid időn belül listavezetővé vált többek között az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Ausztráliában, az USA-ban és Németországban. Az első kislemez a White Flag, aminek klipjében David Boreanaz (Buffy, a vámpírok réme, Angel) szerepel. Az albumot 152.000 példányban adták el megjelenésének első napján csak a UK-ben, és ez a szám az első héten 400.000-re nőtt, Dido pedig világszerte turnézott.

A 2004-es turnéját követően Didót felkérték, hogy a Live 8 keretein belül 3 helyen lépjen fel: Londonban, a cornwall-i Eden Projectben és Párizsban, 2005. július 2-án. A White flaget egyedül adta elő, Thank you-t és Seven seconds-ot pedig Youssou N'Dourral közösen.

Bár Dido a Life for Rent után hosszú időre eltűnt a szemünk elől, az idő nagy részében a zenével foglalkozott. Elkezdett új számokat írni, tovább tanult zenélni és új hangszereket is kipróbált, hogy jobb zenésszé váljon, aki nem csak a dalszerzésnél, hanem a színpadon is használja tudását. Rengeteget tanult a zeneszerzésről, szerkesztésről, rendezésről. Még zeneórákat is vett UCLA-n (a los angelesi állami egyetemen).

Dido harmadik albuma 2008. november 17-én jelent meg, címe Safe Trip Home. Az album első kislemeze a Don’t Believe in Love, ehhez a dalhoz klip is készült. A Safe Trip Home legjellemzőbb hangszerei a gitár, zongora, csengők, és a jó öreg furulya, valamint az albumon jó néhány számban ő maga dobol (például a Quiet Timesban). A Let’s Do the Things We Normally Do című számban pedig vonós-hangszeres kíséret van.

Album(ok):

1999/2001: No Angel
2003: Life for Rent
2008: Safe Trip Home

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.