Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


dakota

2010.06.30

Hannah Dakota Fanning (USA, Georgia, Conyers 1994. február 23.) amerikai színésznő.
Tartalomjegyzék
[elrejtés]

* 1 Családja
* 2 Televíziós szereplések
* 3 Filmek
* 4 Érdekességek
* 5 Filmográfia
* 6 Külső hivatkozások

Családja [szerkesztés]

Édesanyja a Dakotát 27 évesen megszülő Joy Fanning, édesapja Steve Fanning. Szintén a filmszakmából ismert húga Elle Fanning. Anyai nagymamája Mary Jane Arrington, anyai nagyapja Rick Arrington. Nagynénje Jill Arrington. Unokatestvére Presley Kate Panaro, Jill Arrington és Dean Panaro gyermeke. Apai nagyanyja Katharina Fanning, nagyapja Bill Fanning Snr. Dakotának még van kb. 14 unokatestvére.
Televíziós szereplések [szerkesztés]
Dakota Fanning 2005-ben

Ötévesen szerepet kapott egy Tide (mosópor) reklámban, ahova több ezer esélyes jelentkezőből választották ki. Ezt több kisebb TV-sorozatban történő vendégszerep követte, pl.: Jóbarátok, Kerge város, CSI, Vészhelyzet. A Vészhelyzetben egy leukémiás lányt játszott. Dakota saját bevallása szerint ez volt az egyik legkedvesebb szerepe, melyről így nyilatkozott: „I played a car accident victim who has leukemia. I got to wear a neck brace and nose tubes for the two days I worked.” – Egy leukémiást játszottam, aki egy autószerencsétlenség áldozata lett. A két nap alatt, amíg dolgoztam, egy nyakmerevítőt és orrtöméseket viseltem. – Későbbi sikerei után a Taken (Harmadik típusú emberrablások) sci-fi sorozatban kapott főszerepet.
Filmek [szerkesztés]

Mikor a Nevem Sam (I am Sam) forgatása megkezdődött, Dakota mindössze hat éves kislány volt. A film nemcsak elismerő kritikákat hozott neki, hanem nemzetközileg is elismert díjakat.

A sikerek után a család úgy döntött átköltöznek Los Angelesbe, hogy Dakota elindult karrierjét egyengessék. Később a Nevem Sam-beni alakításával, amiben egyébként egy kislányt játszik (Lucy Diamond Dawson), akit el akarnak szakítani fogyatékos apjától (Sean Penn) négy díjat is nyert, köztük a Broadcast Film Critic Association Award-ot. Ezen a díjátadáson történt, hogy Dakota nem érte fel a mikrofont, ezért Orlando Bloom tartotta fel, hogy beszélni tudjon).

Mint ez már több hasonló, első filmszereppel történő berobbanás esetén lenni szokott, Dakota Fanning is sorban kapta az ajánlatokat a filmfőszerepekbe, melyekben más, ismert színészek oldalán kellett részt vennie.

2002-ben, hét évesen játszott a Csapdában (Trapped) című angol-német thrillerben, melynek a filmproducere Mimi Polk Gitlin így írta le Dakotát: „little miracle child” – csodagyermek –. Majd még ugyanebben az évben következett a Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) című vígjáték, és egy családi film, melyben ugyan csak mellékszereplőként volt jelen, a Jancsi és Juliska (Hansel and Gretel).

2003-ban, immár nyolc évesen egy vígjátékban játszott Britanny Murphy (egy gyermeklelkű dada) oldalán, a Nagydumás kiscsajokban (Uptown Girls). Britanny Murphy így nyilatkozott Dakotáról: „extremely wise, and so bright, sharp, and intelligent. She's just one of the greatest, most balanced, grounded humans I've ever met in my entire life.” – Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt, és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben –. Ebben az évben játszott még a híres Dr. Seuss könyv, a Macska, Le A Kalappal! (The Cat in The Hat) megfilmesítésén. Ebben a filmben is több, ismertebb személlyel dolgozhatott együtt, akik közül Mike Myers az alábbi mondattal fejezte ki hódolatát, a kis sztár, Dakota Fanning iránt: „She's so sweet you just want to bite her face. Not break the skin – just gnaw” – Olyan aranyos, hogy az ember legszívesebben beleharapna az arcába, persze nem megsértve a bőrt, csupán kicsit rágcsálni…–.

A következő filmje a Mexikóvárosban játszódó Tűzben edzett férfi (Man on Fire), ahol Denzel Washingtonnal dolgozott együtt. Denzel Washington először szoros időbeosztása miatt nem akarta vállalni a szerepet, ám felesége mikor megtudta, hogy Dakota Fanning is játszik a filmben rábeszélte Denzelt a szerepre, mert látni szerette volna a kis Dakotát munka közben.

2004 februárjában, Dakota már a 10-dik születésnapját ünnepelte és a rajongók, illetve a kritikusok némi csorbát véltek fölfedezni népszerűségén, melyet az öregedés számlájára írtak.

Ám a 2005-ös év újabb sikereket hozott a kis színésznő számára, először a Bújócskával (Hide and Seek), melyben egy pszichikailag súlyosan sérült kislányt, Emily-t alakította Robert De Niro oldalán. Majd nyáron a H. G. Wells klasszikus regényén alapuló Világok harcában, Steven Spielberg szuperprodukciójában játszott főszerepet (Rachel) Tom Cruise oldalán (apja). A film a klasszikus 1898-as Wells regény modern világba való átültetése, mely egy család szemszögéből ismerteti a földönkívüliek mindent elsöprő támadását. Dakota saját bevallása szerint nagyon szeretett a Világok harcán dolgozni. Szerette Tom Cruise-t, akivel állítólag sokat játszott és beszélgetett a forgatásokon kívül is. Steven Spielberget pedig az egyik legnagyobb filmkészítőnek tartja és egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy igyekezett Spielberg minden mozdulatát megjegyezni, hátha valamikor még profitálhat a filmes legenda trükkjeiből. Még ebben az évben következett a Dreamer: Inspired by a True Story című családi film, melyben Kurt Russell-el játszott együtt. A film Magyarországon még semmilyen formában nem jelent meg, az USA-ban viszont szép sikereket ért el, amit a kritikusok kizárólag Dakota alakításának tulajdonítanak.

2006 tavaszán mutatják be a következő, Dakota főszereplésével készült filmet, a Malac a pácban-t (Charlotte's Web). Ez egy családi film lesz, amely egy klasszikus történetet dolgoz fel. Már szerződtették az Alice Csodaországban megfilmesítésére melynek el is kezdik a forgatását, mihelyst a forgatókönyv elkészül.

A nagysikerű Twilight saga-ból készített film (Alkonyat) második részében (New Moon - Újhold) is szerepet kapott, ő fogja alakítani Jane-t, az egyik vámpírt Robert Pattinson és Kristen Stewart oldalán, 2009-ben.
Érdekességek [szerkesztés]

Dakota Fanning-nek van egy kishúga, Elle Fanning. Elle is játszott már filmekben, bár Dakotához méltó sikereket még nem sikerült elérnie. Elle pályafutása azzal kezdődött, hogy Dakota múltbeli, fiatalabb „változatát” alakította az Nevem Sam-ben és a Harmadik típusú emberrablásokban. Elle egyébként felnéz 4 évvel idősebb testvérére. Kijelentette, egyik kedvenc színésznője nővére, Dakota.

Dakota sikereinek köszönhetően valóságos filmsztárrá nőtte ki magát az USA-ban, ahol nevét többek közt Julia Roberts-ével együtt emlegetik. Az utóbbi években egyértelműen ő lett a „the most powerfull actress”, vagyis a legtöbbet „érő” színésznő. A producerek valósággal egymást „gyilkolásszák” Dakota Fanning kegyeiért. Dakota, hogy bebizonyítsa, a magánéletben ő sem több egy átlagos kislánynál, egy alkalommal így nyilatkozott magáról: „When I go home, I play with my baby dolls and strollers and stuffed animals, pretend like they're real dogs” – Mikor hazamegyek, játszom a babáimmal és a plüssállataimmal, mintha igaziak lennének. Dakota egyébként a Dreamer-ben játszott szerepe óta imád lovagolni, ezért kapott is egy saját lovat. Majd csatlakozott a Girls Scouts (cserkészlányok) szervezetbe. Az egyik Talk show-ban demonstrálta, hogy szokott süteményt eladni. Mondjuk nevetve hozzátette, hogy általában mindenki vesz tőle egy csomó sütit, amikor felismeri.

A többszöri közös munkájuk után Steven Spielberg így nyilatkozott Dakotáról: „I think we all agree that Dakota Fanning has a gift. And she has an incredible extraordinary gift that, thanks goodness, she does not question, and she actually doesn't know how to answer questions about it. And that is also her gift: that she's unaware of how talented she is and how quickly she understands a situation in a sequence, how quickly she sizes it up, measures it against how she would really react in a real situation, and tells you the truth every time I say 'Action!' She just tells you the truth. It's extraordinary to see how consistent she is in her pure, unadulterated honesty” – Úgy gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy Dakota Fanning-nek van egy adottsága. Egy nagyszerű adottsága, melyet ő hál’ istennek nem von kérdőre, és igazából, nem is tudja, hogyan válaszolhatná meg az ilyen kérdéseket. És ez lenne az adottsága: fogalma sincs róla, milyen tehetséges is ő, milyen gyorsan képes átélni egy szituációt, felfogni a lényegét, átgondolni, hogyan is reagálna valójában, egy igazi szituációban és minden alkalommal a valóságot mutatni, minden alkalommal, mikor azt mondom: ’Felvétel!’. Különös látni, milyen következetes is a maga tiszta, természetes becsületességében.–.

 

 

 Magyar cím  Eredeti cím  Szerep
 Push(2009)  Push  Cassie Holmes
 Újhold(2009)  New Moon  Jane
 Hounddog(2007)  Hounddog  Lewellen
 Malac a Pácban(2006)  Charlote's Web  Fern
 Az álmodozó(2005)  Inspired Bya true story  Cale Crane
 Világok harca(2005)  The War Of The Words  Reachel Ferrier
 A Bújocska(2005)  Hide and Seek  Emily Callawey
 Megállíthatatlan(2005)  Nine Lives  Maria
 Lilo és Stitch 2. (2005)  Lilo and Stitch  Lilo (szinkronhangja)
 A Tűzben edzett férfi(2004)  Man on fire  Pata Ramos
 Macska le a kalappal(2003)  Cat In The Hat  Sally
 Nagy Dumás Kiscsajok(2003)  Uptown Girls  Lorraine „Ray” Schleine
 Harmadik Típuu emberrablások(2002)  Taken  Allison „Allie” Clarke/Keys
 Jancsi És Juliska(2002)  Hansel Adn Gretel  Katie
 Mindenütt NŐ(2002)  Sweet Home Alabama  Meanie (gyerekkorában)
 Csapdában(2002)  Trapped  Abigail Jennings
 Nevem Sam(2001)  Iam sam  Lucy Diamond
 Vadkanok(2001)  TomCats  Kislány a parkban

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.