Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Coldplay

2009.06.02

A Coldplay a rá jellemző melankolikus dallamaival hamar belopta magát az emberek szívébe. A 2000-es Yellow kislemezzel debütáló csapat 2008-ban adta ki negyedik albumát.

A Radiohead és az Oasis pszichedelikus albumainak nyomán a Coldplay mérnöki pontossággal rendezte meg bemutatkozását. Az angol közönség éhezett egy nagyszabású, de ugyanakkor lágy profilú rockbandára és a Coldplay éppen ezt a rést volt hivatott betölteni. A siker nem maradt el: a Coldplay sikerszámait alig lehetett lenyomni a slágerlisták éléről.

Chris Martin (ének/zongora), Jon Buckland (gitár), Will Champion (dob), és Guy Berryman (basszusgitár) mind zenei közegben nőttek fel, Martin például már kis kora óta zongorázik, Buckland pedig Eric Clapton és Jimi Hendrix nyomdokaiba akart lépni. A skót származású Berryman vonzódása a funkyhoz terelte a basszusgitár felé, Champion pedig több hangszeren is tudott játszani és örömmel vállalta el a dobolást. A Coldplay 1996-ban jött létre Londonban és nemsokára kiadták a Safety című EP-jüket, mely 500 példányban kelt el. Ezt követte egy Manchesteri fesztivál kezdő bandáknak, majd a Brothers & Sisters című EP. A csapat kitartásának köszönhető, hogy a Parlophoe kiadó felfigyelt rájuk, így 1999-ben már a kiadó segítségével adhatták ki következő EP-jüket Blue Room címmel. A médiavisszhang kedvező volt, és a négy szimpatikus fiatalemberre egyre több figyelem jutott.

A kiadó bíztatására a srácok egy Liverpooli stúdióba vonultak és egy év kitartó munkájával elkészítették a Parachutes című bemutatkozó albumukat, melyről négy kislemezt is kiadtak. Ezek egyike volt a Yellow, ami meghozta a várva várt sikert a bandának. Nem sokkal később a Parachutes Amerikában is piacra került és rövid idő alatt túlszárnyalta az angol eladási adatokat. A sikeren felbuzdulva a négy srác ismét stúdiózni kezdett, így született meg a A Rush of Blood to the Head 2001-ben, melyet egy nemzetközi koncert követett. Az albumról kiválasztott The Scientist-et folyamatosan játszotta a rádió, a Clocks-ért és az In my Place-ért pedig Grammyt nyertek. 2003-ban jelent meg a banda első koncertalbuma.

A következő album Danton Supple közreműködésével az elképesztő sikerű X&Y volt, amelyből több mint 8 millió példányt adtak el világszerte, és a Speed of Sound című kislemez rögtön a slágerlisták élén találta magát. Több mint két év stúdiómunka után jelent meg a csapat legfrissebb albuma a Viva la Vida, amely 2008 Júniusában került boltokba és öt hónap alatt több mint hat millió példányban kelt el. Ez is jelzi hogy a Coldplay zenéje az igazi minőséget képviseli.

Album(ok):

2000:Parachutes
2002: A Rush of Blood to the Head
2003: Live
2006: X&Y
2008: Viva la Vida or Death and All His Friends

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.