Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Christina

2009.08.15

Christina Aguilera a 90-es évek tini-pop újjászületés korszakának egyik legsikeresebb képviselője Britney Spears mellett. Azonban ellentétben a legtöbb riválisával, Christina zenetechnikailag és hangképzésileg is rendkívül tehetséges és tanult énekesnő, hangját hosszú évek munkájával csiszolta tökéletesre. Erőteljes orgánuma lehetővé tette hogy a gyors dance-számok és a lassú balladák is egyedi módon szólaljanak meg az előadásában. Ennek köszönhető hogy Christina beírta magát a pop történelemkönyvébe.

Christina Maria Aguilera 1980 december 18-án született Staten Islanden. Ír és Ecuadori származású édesapja katonai karrierje miatt sokat kellett utazniuk Christina gyermekkora alatt, így a lány kiskorában szinte az egész világot beutazta. Végül Pittsburgben telepedtek le, ahol a kis Christina már hat évesen tehetségkutató versenyeken szerepelt fényes eredményekkel. 1988-ban jelentkezett a Star Search nevű tehetségkutató műsorba, és bár ezúttal nem nyert, 1992-ben csatlakozott a Disney Chanel The New Mickey Mouse Club csapatához, amely olyan sztárok karrierjének kiindulópontja volt még mint Britney Spears, Justin Timberlake vagy Keri Russell.

Két évvel később Christina Japánba utazott hogy duettet énekeljen az egyik legnagyobb japán popsztárral, Keizo Nakanishivel. Az All I wanna Do című szám rendkívül sikeres lett Amerikában is. 1998-ban Christina visszatért az Egyesült Államokba hogy a Disney Mulan című animáció filmjéhez felénekelje a Reflection című számot. Ez indította el a korai sikerek útján, hiszen ekkor ajánlott neki az RCA lemezszerződést. A Christina Aguilera című debütalbuma 1999 nyarán jelent meg és a tini-pop mánia hullámait meglovagolva a Genie in a Bottle öt hétig vezette a slágerlistákat. Az album is No.1 lett nemsokára, több mint 8 millió eladott példánnyal. A következő kislemez a What a Girl Wants 2000 első top1 kislemeze lett és Christina – megszilárdítandó hírnevét – a Fehér Házban is énekelt az éves karácsonyi gálán és a Superbowl szünetében is. Ha ez még mind nem lett volna elég a fiatal sztárnak, 2000 legjobb új előadó díját is megnyerte a Grammy díjkiosztón.

2000 szeptemberében a latin-pop volt a legnépszerűbb irányzat, így a félig ecuadori származású Christina egy spanyol nyelvű albummal, a Mi Reflejoval rukkolt elő, amelynek a szövegét betűről betűre tanulta meg, mivel nem beszélt jól spanyolul. Majd ezt követte a karácsonyi My Kind of Christmas. Mindkét album hihetetlenül gyorsan fogyott, ez mutatta igazán Christina népszerűségét. 2001 tavaszán Christina Pink és Lil' Kim társaságában felénekelte a Lady Marmalade-et ami a Moulin Rouge albumán szerepelt. A fiatal Aguilera ekkorra már a zenei díjátadók állandó vendége lett; annyira népszerű, hogy kiadója minden tiltakozása ellenére a fiatalkori demoit Just be Free címmel is piacra dobta.

2002-ben Christina megpróbált eltávolodni a populáris irányvonaltól és a Stripped-et a kritika nem is szerette felnőttesebb, határozottabb hangvétele miatt. Közben az énekesnő bevadult: a következő kislemeze a Dirrty egy feszültséggel teli oldalát mutatta meg, míg a Beautiful a nyugodtabb Christinát. A következő albumával viszont szakított korábbi producerével és a 2006-os Back to Basics már koprodukcióban készült továbbá a Billboard 200-as listáján első helyről startolt. A korai jazz és blues hatásokat ötvöző anyag már egy sokkal érettebb énekesnő képét mutatja meg nekünk, aki azonban még mindig képes provokatív lenni. 2007-ben pedig a negyedik Grammy tulajdonában újra elkezdett koncertezni. Ebből is látszik hogy az énekesnő tele van energiával és nem lassít le egyhamar.

Album(ok):

1999: Christina Aguilera
2000: Mi Reflejo
2000: My Kind of Christmas
2001: Just Be Free
2002: Stripped
2006: Back to Basics

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.