Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


black eyad peas

2009.08.17A több mint egy évtizedes zenei múltra visszatekintő Black Eyed Peas 2003-ban robbant be a nemzetközi popzenei színpadra, és hip-hop elemekkel tűzdelt számaik meghatározó tényezővé emelték a kiemelkedő szociális érzékenységről tanúbizonyságot tévő zenekart.

A Black Eyed Peas-t két rapper/showman, will.i.am ésad Peas apl.de.ap alapította. A két srác még a középiskolában ismerkedett össze a Tribal Nation nevű breaktáncos csoportban, majd az előadópáros fókusza hamarosan inkább a zene felé fordult. A hip-hop stílusból gyökerező zenei kultúrájú bandát ekkor még Atban Klann-nak nevezték, és csakhamar le is szerződtek Eazy-E Ruthless Records nevű kiadójához 1992-ben. A gangsta stílus keretein belül zenélő Eazy csoportját meglepte az Atban, ez a béke-orientált breakdancer banda. Bár a lelkes producer segítségével el is készült will.i.am-ék első albuma, végülis nem jelent meg, mivel a kiforratlan, stílusok kavalkádját magáénak valló bandát nem volt képes eljuttatni a megfelelő célközönséghez.

Eazy-E korai, 1995-ös halála a Ruthlessel kötött szerződés végét is jelentette a párosnak. A kiadó nélkül maradt srácok végül úgy döntöttek, hogy új tagokat toborozva új felállásban folytatják a munkát. Így csatlakozott hozzájuk nemsokára a táncos/MC Tabbo, akivel kiegészülve a bandát Black Eyed Peas-re keresztelték át. A csapat csakhamar lehetőséget kapott arra, hogy lenyűgözze a Los Angelesi hip-hop fanokat egyedülálló zenei stílusával és tánctechnikájával egyaránt. 1998-ban jelent meg a BEP debütáló albuma, a Behind the Front, amely a három MC mellett egy élő együttes és Kim Hill énekesnő közös produckiójaként rendkívül pozitív kritikát kapott. 2000-ben jelent meg következő lemezük a Bridging the Gap, melyen olyan előadók is feltűntek mint Chali 2na, De La Soul és Macy Gray. A Black Eyed Peas igazi sikere azonban mégiscsak a 2003-as nagylemez, az Elephunk lett, melyen Kim Hill helyett már a csapathoz frissen csatlakozott Fergie énekelt. A lemezről három kislemez került a legjobb 40 közé – a Where Is the Love?, a Hey Mama és a Let's Get It Started. A lemez meghozta a bandának a várva várt elismerést. Az album pozitív fogadtatásában nagy szerepet játszott az a tény, hogy számaiban gyakran feltűntek olyan társadalmilag érzékeny témák, melyet a popszakmában kevesen boncolgatnak.

Két évvel később jelent meg a banda következő anyaga Monkey Business címmel, mely újabb sikeres kislemezekkel szilárdította meg a csapat hírnevét: a Don't Phunk with My Heart és a My Humps is előkelő helyen végeztek a kislemezlistákon. Eközben Fergie 2006-ban kiadta Dutchess című szólóalbumát, melynek will.i.am volt a producere. Az énekes pedig szintén önálló anyagon dolgozott, amely 2007-ben Songs About Girls címmel jelent meg.

2009-ben a csapat visszatért, és Boom Boom Pow című slágerükkel ismét felkerültek a slágerlisták csúcsára. 2009 június 3-án jelent meg a BEP ötödik nagylemeze The E.N.D. címmel, melyről a második kislemez, az I Gotta Feeling a Billboard Top 20 lista első helyén debütált.

Album(ok):

* 1998: Behind the Front
* 2000: Bridging the Gap
* 2003: Elephunk
* 2005: Monkey Business
* 2009: The E.N.D.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.