Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amy Winehouse

2009.06.02

R.I.P 

BÉKE PORAIRA!Amy Winehouse Londonban született középosztálybeli szülők gyermekeként, és már igen fiatalon magával ragadta a Southgate-i városrész jazz-kötődése. Több nagybátyja is elismert jazz-zenészként kereste a kenyérrevalót, így nem volt meglepő, hogy a kis Amy is a legjobb zenei környezetben nőtt fel. Ugyanakkor, a lázadó kamasz magától inkább amerikai stílusú zenéket hallgatott. 16 évesen éppen kirúgták a Londoni Sylvia Young Színművészeti iskolából, mikor találkozott Tyler James popénekessel, aki éppen egy megfelelő hangot keresett új jazz-albumához. Nem sokkal később Amy már szerződést írhatott alá az Island Records kiadóval, melynek eredményeképpen 2003-ban jelenhetett meg az énekesnő debütáló lemeze Frank címmel. A jazz, pop, soul és hip-hop elemeket vegyítő albumot két kategóriában is jelölték a 2004-es BRIT díjra, és a Mercury Zenei díjra is, továbbá az album első kislemeze a Stronger than me díjat is nyert a Legjobb kortárs dal kategóriában.

Debütálása után csakhamar az énekesnő zaklatott magánélete felé fordult az érdeklődés, melyet Amy láthatólag nem bánt túlzottan. Számos esetben olyan részegen jelent meg az előadásain, hogy énekelni sem tudott. 2006-ban a menedzsere végre rávette volna, hogy jelentkezzen egy elvonókúrára, de ehelyett Amy inkább szakított a kiadójával, és a Rehab című slágerben írta meg az ügyről a véleményét. A sikert a 2006-os Back to Black című második album követte, mely kezdett eltávolodni a jazzes vonaltól és inkább a retros hangzás felé kalandozott. A lemez körüli felhajtás akkora volt, hogy még amerikai rapperek is igyekeztek saját remixverziójukat elkészíteni a számokból.

Egy hónappal később Amy megnyerte az éves BRIT díjátadón a Legjobb énekesnő címét, majd a Back to Blacket 2007-ben a Universal kiadó Amerikában is megjelentette, ahol több hónapon keresztül a top 10-ben maradt. Ezzel Amy egy csapásra elismert és népszerű lett Amerikában is, melyet egy turnéval is erősített volna, ám azt az utolsó pillanatban lefújta. Míg az első pletykák arról szóltak, hogy a sztár ismét elvonókúrára vonul, menedzsere cáfolta a feltételezéseket és kijelentette: az énekesnő egyszerűen kimerült. Ennek ellenére Amy botrányaival folyamatosan címlapra tudott kerülni, és 2007 végére kiadta a Frank kissé átalakított amerikai verzióját is, hogy ismét megingott zenei hírnevét újra megerősítse.

Album(ok):

2003: Frank
2006: Back to Black

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.